Otitis media pediatri pratiğinde çok sık karşılaşılan durumlardan biridir. Akut otitis media (AOM) ve efüzyonlu otitis media’nın (EOM) tanı ve tedavisinde bazı karışıklıkların mevcudiyeti, otitis medianın en sık antibiyotik reçete edilen hastalık grubu olması, uygunsuz ilaçların ve uygun olmayan dozların kullanılması, antibiyotik direnci gibi sorunlar dolayısı ile 2004 te Amerikan Pediatri Akademisi (AAP) ve Amerikan Aile Hekimleri Akademisi tarafından (AAFP) bir kılavuz yayınlandı.
AOM için 3 bileşenli tanı; “1-ani başlayan belirti ve bulgu, 2- orta kulakta efüzyonun varlığı, 3- orta kulaktaki inflamasyonun semptom ve bulgularının olması” ile tedavide antibiyotik başlanması öncelikli seçenek iken; kliniği görece daha iyice ve hafif seyreden AOM tanılı çocuklarda hemen antibiyotik verilmesindense hastanın yakın izlemi benimsendi.
EOM ise orta kulakta pürülan olmayan seröz veya müköz yapıdaki efüzyonla karakterize olup, kulakta dolgunluk hissi ve işitme kaybı şeklinde bulgu verirken ağrı ya da ateşin tipik olarak eşlik etmemesi olarak tanımlandı. Tedavi planında ilaç tedavisinin öncelikli olmaması sebebiyle (antibiyotik tedavisinin etkinliğinin olmaması, dekonjestan ve antihistaminiklerin ise etkinliklerinin çocuklarda gösterilememesi ve olası ciddi yan etkileri nedeni ile) hastanın yakın takibinin önemi vurgulandı. EOM tedavisinde kulak burun boğaz hekimlerince sık başvurulan timpanostomi ve ventilasyon tüpü yerleştirilmesi cerrahi uygulaması, genelde 3 ay kadar beklenip efüzyonun kaybolmadığı durumda yapılmaktadır. Oysa kılavuz yayınlamasını takiben geçen sürede yakın ve dikkatli izlem süresinin, ek bulguların olmadığı durumlarda (nörosensöriel işitme kaybı, kulak çınlaması, baş dönmesi, denge, konuşma ve lisan bozuklukları gibi) 1 yıla kadar çıkartılabileceği ve önemli komplikasyonların da gelişmediği gösterilmiştir. Bu sürede efüzyonun kendiliğinden rezolusyonunun gerçekleşebilmesi nedeniyle, persistan efüzyonlu otitin tedavisinde sık tercih edilen bu cerrahi tedavi yönteminin zamanlaması tartışılır olmuştur. Persistan efüzyonlu otit tedavisinde yakın ve dikkatli izlem sonrası, ventilasyon tüp uygulamalarında azalma ve hastaların cerrahi işlem uygulanmaksızın klinik iyileşmelerinin gözlenmesi nedeniyle cerrahi girişim kararının verilmesinde aşağıdaki tablodaki kriterler göz önüne alınmalıdır.
Tüp uygulaması için |
Tüp uygulamadan bekle |
|
|
Medscape Pediatrics, Persistent Otitis Media With Effusion: To Tube or Not to Tube? An Expert Interview With Jack L. Paradise, MD