Perinatal asfiksi sonrası, serebest radikallerin neden olduğu reperfüzyon hasarı, beyin dokusundaki zedelenmenin en önemli nedenlerinden biridir. Allopürinol serbest radikal hasarını azaltır. Bu çalışmada perinatal asfiksi sonrası allopürinol tedavisinin uzun dönem etkileri araştırılmış.
Bu prtokole uygun iki randomize kontrollü çalışmanın sonuçları 4-8 yıl izlenmiş.
Çalışmaya Hollanda’da orta-ağır düzeyde perinatal asfiksiye maruz kalan 54 term bebek, doğumdan sonraki ilk 4 saat içerisinde 40 mg/kg allopürinol (12 saat arayla) alanlar veya kontrol olarak ayrılanlar dahil edilmiş.
Yaşayan çocuklarda, “Wechsler Preschool ve Primary Scales of Intelligence test” veya “ Wechsler Intelligence Scale for Children” uygulanmış ve hepsi nörolojik açıdan değerlendirilmiş.
Allopürinolün mortalite veya ciddi morbidite üzerine olan etkileri, asfiksiye maruz kalan tüm grupta ve aEEG ile tanımlanmış olan orta düzeydeki perinatal asfiksi grubunda 4-8 yaş arasında değerlendirilmiş.
Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında uzun dönemde anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüş. Ancak subgrup analizinde orta düzeyde perinatal asfiksisi olan grupta kontrole göre morbiditenin daha az olduğu görülmüş (% 25 vs %65; RR 0.40, %95CI 0.17 – 0.94).
Sonuç olarak; allopürinol tedavisi orta düzeydeki perinatal asfiksili vakalarda nöroprotektif olabilir.
Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed. 2012;97:F162-F166